“האוונגליסטים סימנו את היהודים כיעד להמרה”
הצהרה רשמית אשר נוסחה על ידי הוועדה התיאולוגית של הברית האוונגליסטית העולמית (WEA- World Evangelical Alliance) הדנה בייחודיותו של ישו והאוונגליזם היהודי מעוררת סערה בקרב ארגונים יהודים בעולם: תוכן ההצהרה נוסח במהלך כינוס הוועדה התיאולוגית בברלין שבגרמניה בחודש שעבר. מטרת הכינוס הייתה, כך על פי מנסחי ההצהרה, “לדון כיצד קהילתנו (הקהילה האוונגליסטית) יכולה להביע אהבה אמיתית לעם היהודי, ובמיוחד באירופה”. בכינוס השתתפו גם נוצרים מגרמניה וכן יהודים משיחיים. בהצהרתם יוצאים מחברי המסמך נגד הנטייה להחליף את הדיאלוג הנוצרי-יהודי בהפצה ישירה של הבשורה על פי ישו בקרב יהודים ומסבירים כי “הפצתה של בשורה זו צריכה להיעשות מתוך דאגה לרווחתו וגאולתו של העם היהודי”.
בתחילת ההצהרה מתנצלים חברי הוועידה על רדיפתם של יהודים, במיוחד בזמן השואה, שנעשתה בשמו של ישו. “בזמן רצח העם של השואה, כאשר העם היהודי עמד בפני הסכנה הגדולה ביותר שידע, מרבית המאמינים הנוצריים שתקו”, נכתב. לאור זאת, “רבים חשים צער על שלא הפגינו אהבה נוצרית אמיתית כלפי העם היהודי וכמו כן, גם כיום רבים חשים מבוכה ובושה על היעדר המחאה הכללי”, הם מציינים.
לפיכך, מודיעים מנסחי ההצהרה כי אהבה אמיתית אינה יכולה להיות פאסיבית מאחר וישו לימד שאהבה אמיתית לא יכולה שלא להיות רגישה כאשר בני אדם אחרים חווים סבל וצרה. “אהבה כנה חייבת לכלול ביטוי לבשורתו הטובה של ישו במילים ובמעשים כאחד”, הם מצהירים. “לפיכך, נוצרים בכל העולם חייבים להישיר מבט כאשר לעם היהודי יש את אותו צורך עמוק במחילה על חטא ובשלום אמיתי, כמו כל העמים. האהבה הפעילה מחייבת את כל הנוצרים לחלוק את הבשורה עם כל אדם בכל מקום, ובכלל זה יהודים באירופה”.
בהמשך דבריהם, מגדירים מנסחי ההצהרה את האנטישמיות כחטא אשר הוביל לרצח עם, חטא ממנו סובלת כלל האנושות, וכי הפתרון לאותו חטא הוא ייחודיותו של ישו. מנסחי ההצהרה מתריעים ש”לאור האנטי-שמיות והאנטי-ישראליות הגואה באירופה, עלינו לעמוד כעת על המשמר”. בדבריהם הם מצטטים את דבריו של סופר השואה היהודי, פרימו לוי, שהזהיר: ‘זה קרה. ולכן זה יכול לקרות שוב’. לפיכך, “מקור כל רצח עם הוא החטא. החטא משפיע על כל האנושות, הן על הרודף והן על הנרדף. תשובתו של האל לחטא היא הבשורה (של ישו). לפיכך, יש להפיץ את החסד לכל בני האדם”.
האוונגליסטים בהצהרתם אינם מתעלמים מהעובדה ש”פעמים רבות ערעור על אמונתו הדתית של אדם נחשב כמעשה בלתי קביל”. “אך עם זאת”, הם מדגישים, “אנו רואים באי הפצת הבשורה כהתעלמות מבעיית החטא”.
והתשובה לאנטישמיות היא…
בהצהרה קוראים מנסחיה להכיר בישו כמשיח, זאת כתשובה לחטא האנטישמיות. “אל לאף אדם להתעלם מהערכתו של ישו את תופעת החטא האנושי… הכרה בישו כמשיח מאשר את ייחודיותו של ישו כאדם, במיוחד עבור יהודים, שכן רעיון המשיח הוא רעיון יהודי. הוא נשלח לעולם כבשורה, נמשח כמשיח ונבחר על ידי האל לשבת לימינו. ….האל קורא למאמיניו להפיץ את הבשורה בעולם. על כולם לשמוע את המסר, ובכלל זה העם היהודי. הפצת הבשורה בישראל הייתה עדיפותו העליונה של ישו. הדבר אף משקף את מנהגם של השליחים ללכת קודם אל היהודי. לא אירע דבר מאז בואו של ישו המפחית מצרכיהם של ישראל ושל כלל האומות”.
נראה כי מחברי המסמך צופים כי עלולות להתגלע אי אלו מחלוקות ובעיות בהמלצותיהם לפעול בקרב יהודים. על כן, הם מודיעים כי “על נוצרים לחלוק את הבשורות הטובות, ברגישות ובענווה. על הפצת הבשורה להיות מונעת מאהבה כנה ויש להביעה בדרכים מעשיות”. במסמך מודגשת גם ההזדהות עם העם היהודי וההתנגדות לאנטישמיות, לדעות קדומות ולהפליה. “חטאים אלו אינם תואמים את הוראתם של תלמידיו של ישו”, נכתב.
בהמשך הם מזמינים את היהודים לבחון את הבשורה של ישו. “אנו חולקים את הבשורה הזו עם ישראל ועם כל העמים, ולא כמתקפה על האחר”, הם מציינים. “לכל אדם ישנה הזכות לחופש דיבור, חופש דת, ובשיח פתוח לכל. אך תוך כיבוד דעותיהם של אחרים, אנו בכל זאת קוראים להם לבחון את מסרו של המשיח”. במקביל הם מציינים, כי “לנוצרים יש הרבה מה ללמוד מהעם היהודי” וכי הם מבינים את חשיבותו של דו שיח בין הצדדים לקידום הבנה והזדהות הדדיים.
“הדו שיח והאוונגליזם אינם מנוגדים זה לזה”, הם קובעים. “אנו דוחים את התפישה כי האוונגליזם מטעה באומרו שיהודים יכולים להאמין בישו. כמו כן, אנו דוחים את ההאשמה שהאוונגליזם כמוהו כרצח עם רוחני. אנו מאשרים את זכותם של מאמינים יהודיים בישו לנהוג לפי אותן מסורות המאשרות את זהותם, משקפות את נאמנות האל לעמו ותומכות בהיות ישו המשיח”.
בסוף ההצהרה, מנסחיה מעודדים את היהודים המשיחיים להמשיך בפעילותם ובתרומתם להפצת הבשורה. “תרומתם הייחודית מעידה על מקורותיה היהודיים של הנצרות, ומקדמת הבנה של שורשינו היהודיים. הם מזכירים לנו את יהדותו של ישו ואת הנוצרים הראשונים. הם גם מצביעים על קיום הבטחותיו של האל לגאול את עמו. אנו מעודדים אותם לעמוד איתנים בהזדהותם הנאמנה עם עמם. הפגנת ההתפייסות בין יהודים וגרמנים בגופו של ישו מאדירה את האל”, נכתב.
הארגונים היהודים נגד המיסיון
לאור פרסומה של ההצהרה, התגובות נזעמות מצד גופים יהודים לא איחרו לבוא. ממרכז רבני אירופה נמסר: “ככלל, אנו מוחים בתוקף על כל שימוש שנעשה בשואה וברצח העם היהודי לאינטרסים פרטיים, במקרה זה, הגדילו מנסחי ההצהרה לעשות בשרבוב שמה של השואה כהצדקה לפעילות מיסיונרית, מעשה חמור ביותר ובלתי מתקבל על הדעת. הצהרה זו מדאיגה ביותר על רקע העובדה כי קהילות יהודיות רבות באירופה נמצאות כיום במצב קשה, הן מבחינה מספרית והן מבחינת השפעתן על חבריהן, ולא מופרך שאכן יהיה מי שינסה לנצל זאת לפעילות מיסיון”.
גם בארגון “הליגה נגד השמצה”, הפועל למיגור והתרעה כנגד תופעות אנטישמיות ברחבי העולם, הגיבו בחריפות לנוכח הדברים. בתגובה שמפרסמים מנכ”ל הארגון, אברהם פוקסמן, בעצמו ניצול שואה והרב אריק גרינברג המשמש כאחראי על נושא היחסים הבין-דתיים בארגון, נכתב: “קידום קמפיין להמרת יהודים מאמונתם היא עלבון חמור לעם היהודי וחוסר כבוד ליהדות כאמונה עצמאית. אף על פי שהברית האוונגליסטית טוענת שחיפושיה אחר המרת יהודים נובעת בשל האהבה ליהודים, אנחנו מאמינים שאם הם באמת אוהבים יהודים, הם אמורים לכבד את הלימוד היהודי ולהאמין ביושרה של המסורת היהודית.
“זה בעייתי במיוחד כאשר הברית האוונגליסטית כוללת ונותנת תוקף חוקי לטקטיקות של המרת דת הנהוגות על ידי קבוצות כגון יהודים משיחיים או ‘יהודים למען ישו’. לדון בהצהרה מעין זו בברלין, מקום בו הורו על הפתרון הסופי להשמדת העם היהודי, זהו שיא בחוסר רגישות. המסמך האוונגליסטי אינו הצעה לאהבה, אלא מרשם לשנאה. כל עוד הברית האוונגליסטית מלמדת שהיהדות אינה שלמה או חסרת הנחייה, האנטישמיות תמשיך להתקיים. אנו דורשים לזרז את הסרת ההצהרה האוונגליסטית הקוראת לסמן את יהודי אירופה כיעד להמרת דת ולהתחיל באופן מיידי דיאלוג בין-דתי עם נציגים יהודים, זאת על מנת שיבינו את הכאב העצום והזעם שהם גורמים בעצה החולנית שלהם ועמדתם התיאולוגית המוטעית”.