ברחבי אירופה ישנם אלפי ילדים וילדות יהודיים בנים ובנות למשפחות רווחה, ילדים וילדות שאין מי שידאג לחגוג להם את חגיגת הבר/בת מצווה, דבר שעלול להשפיע לרעה על עתידם לא רק במובן החברתי, אלא גם ובעיקר במובן השורשי: שייכותם לעם ישראל, לקהילה היהודית ולחיי תורה ומצוות.

ב’מרכז רבני אירופה’ החליטו ליטול אחריות על נושא הבר/בת מצווה ובנו תוכנית ראשונה מסוגה: “מסע בר/בת מצווה לארץ הקודש” – מסע המשלב לימודי יהדות, טקס חלוקת תפילין וחגיגת בר מצווה בכותל המערבי, שריד בית מקדשנו, לצד סיורים באתרים היסטוריים, טיולים ואטרקציות ברחבי ישראל.

מטרת המסע היא להבטיח שגם ילדים וילדות אלה יזכו לחגיגת בר/בת מצווה ככל ילדי וילדות ישראל בני גילם, ואף יותר מכך, להפוך מועד זה לאירוע מכונן, פסגה בלתי נשכחת שתעצב את דמותם הרוחנית.

המסע מתחיל 3 חודשים לפני הגעתם של הילדים והילדות לארץ ישראל. הנערים והנערות לומדים ערכי יסוד ומושגים יהודיים. הרבנים והרבניות ברחבי אירופה לומדים איתם את הנושאים הללו ובוחנים את ידיעותיהם. המבחן המסכם נערך במהלך הסיור בארץ ישראל. המצטיין והמצטיינת שיודעים היטב את החומר זוכים בפרס יוקרתי. הבן זוכה לגביע מכסף. הבת בפמוט מכסף.

הסיור ברחבי ישראל נמשך 8 ימים והוא גדוש בחוויות בלתי נשכחות. הילדים מלווים במדריכים ומדריכות אשר מגיעים איתם מארץ המוצא והם גם דוברי עברית. הסיור כולל ביקור בצפון שם מתארחים הילדים והילדות בפעם הראשונה במימון ‘מרכז רבני אירופה’, ובמהלך הימים מסיירים בשורה של אתרי מורשת וקברי צדיקים. במהלך הנסיעות והסיורים הם נבחנים על ערכי היסוד היהודיים.

את השבת ושלושת הימים האחרונים לסיור עושים הילדים והילדות בירושלים. השבת בירושלים היא אחת מהאטרקציות של הסיור כאשר הילדים חווים את אחד מהאירועים המרגשים. כמו כן הם מבקרים באתרי מורשת שונים. במהלך ימים אלה מתקיימת חגיגת הבר/בת מצווה.

הילדים והילדות המרוגשים לבושים בבגדים חדשים, יוצאים בשיירת אוטובוסים אל הכותל המערבי. בטקס מרשים בהשתתפות הרבנים הראשיים לישראל ושורה של רבנים ואישים מכובדים, הילדים מקבלים טלית ותפילין ואילו הבנות מקבלות פמוט מכסף להדלקת נר שבת. לילדים והילדות מסבירים המדריכים והמדריכות על השייכות בין מעמד הבר/בת מצווה למקום בו נערכה חלוקת התפילין והפמוטות. לאחר מכן מתעטפים הילדים בטלית ותפילין ומתפללים  תפילת שחרית. במהלך התפילה נערכת גם עליה לתורה לכל הנערים וסוכריות נזרקות על הילדים אשר עולים לתורה. לאחר מכן נערכת ארוחת בוקר מפוארת וסיור במנהרות הכותל ואתרים יהודיים נוספים.

החגיגה המרכזית מתקיימת בשעות הערב של אותו יום בסמוך לכותל המערבי. החגיגה, בהשתפות רבנים ואישי ציבור המברכים את הילדים, כוללת ארוחה חגיגית, תזמורת, ריקודים וחלוקת פרסים לילדים והילדות המצטיינים שידעו את ספר ‘שרשרת הדורות’. את הטקס חותמים דברי ברכה של נציגי הילדים.